De Knecht van Twee Meesters

De Knecht van Twee Meesters

Clarice is door haar moeder, signora Mantalone di Bisognosi uitgehuwelijkt aan Federigo Rasponi, een edelman uit Turijn. Als blijkt dat Federigo gestorven is tijdens een duel, is voor Clarice de weg vrij om zich te verloven en te trouwen met haar ware liefde Silvio. Dan verschijnt plotseling de knecht Truffaldino die de komst van zijn, doodgewaande, meester Federigo Rasponi aankondigt. Ongeloof, wanhoop, woede en hebzucht regeren dan huize Di Bisognosi.

Tussen wraak en complot leidt de onnozele Truffaldino  zijn eigen leven. Hij heeft honger, treedt in dienst bij nog een meester , raakt verstrikt in eigen leugens en wordt verliefd.  Maar zijn grootste zorg is dat zijn meesters elkaar niet treffen.

“…het komt maar zo zelden voor dat men de kans heeft kennis te maken met een knecht van twee meesters…”

In Oijen

De onverwoestbare oercomedie  ‘De Knecht van Twee Meesters’, in 1748 geschreven door Carlo Goldoni, speelt van origine in Venetie langs het Canal Grande. Maar het kan net zo goed in Oijen aan de Maas. Handelaren, meiden, knechten en jonkvrouwen zijn niet exclusief voor Italie. En thema’s als vrekkigheid, schijnwijsheid, liefde en jalouzie evenmin. Daarbij was het misschien niet de bedoeling van Goldoni , maar de theatervormen Commedia dell’arte en Commedia Nuova zijn van grote invloed geweest op het westerse theater. De Commediaanse knecht Arlequino of Truffaldino is na de achttiende eeuw getransformeerd of herboren als Domme August, Pierrot of Jan Klaassen. Stijlkenmerken als groteske gebaren, maskerades  en zorgvuldig opgebouwde grappen zien we terug in de films van Charlie Chaplin, het hedendaagse cabaret en de shows van Cirque Soleil.

De knecht kent zijn roots maar heeft inmiddels de wereld gezien en blijkt opgewassen tegen invloeden van buitenaf.  Theater Dankzij De Dijken confronteert de knecht met een sprookjesachtig decor, een rustieke omgeving,  een typische mode en  een mengeling van muziekstijlen, maar hij blijft “De Knecht van Twee Meesters”.